Citeren

Citeren in het algemeen

Veel teksten welke worden geschreven zijn gebaseerd op eerder geschreven teksten en onderzoeken. Dit wordt gedaan om de bestaande kennis aan te vullen of te ondersteunen. Citeren is een juiste manier om aan te geven dat iets al eerder is geschreven en dit stuk ter ondersteuning van je eigen stuk te gebruiken.

Citeren volgens de regels

Net als bij de APA bronvermelding zijn er ook bepaalde regels aan het maken van een citaat verbonden. Er komen enkele onderdelen van de bronvermelding terug in het citaat. Zo wordt ook bij het citaat de auteur gegeven. Er zijn verschillende manieren om goed te citeren. Bij verwijzing naar een stuk tekst komt het overgenomen stuk altijd tussen aanhalingstekens te staan. Na het laatste aanhalingsteken kom tussen haakjes als eerst de auteur of uitgever te staan, gevolgd door het jaar van uitgave of update en als laatst het paginanummer als het uit een boek komt. Wanneer er wordt geciteerd van een tabel is het belangrijk dat in de zin duidelijk wordt beschreven over welke tabel het gaat. Wanneer een citaat betrekking heeft tot meerdere pagina's komt er in plaats van bijvoorbeeld (p. 20), (pp. 20-21) te staan. De enkele p wordt dus verdubbeld.

Waarom citeren?

In veel teksten worden teksten overgenomen zonder te citeren. Naast het feit dat er in dit geval plagiaat wordt gepleegd wordt vergeten dat iemand anders het stuk heeft geschreven. Citeren doen we dus niet alleen als verduidelijking waar de informatie vandaan komt of als argument maar ook als erkenning en teken van respect voor het werk van iemand anders.

Artikelen

Social media citation guide

Categorie: Citeren / 19-02-2014 14:30

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat er bronnen worden gehaald van social media. Echter kan je hiervoor niet altijd de zelfde bronvermelding gebruiken. Het is dus van belang om een social media bron op de juiste manier te vermelden in een essay, verslag of paper. Per social media kanaal is er een bepaalde manier van bron vermelden. Hiero

Lees meer...

Parafraseren, wat en hoe?

Categorie: Citeren / 19-02-2014 14:27

Wanneer er in een stuk tekst een zin of stuk tekst van een andere bron wordt gebruikt maar waar het oorspronkelijke citaat niet in past, kan worden geparafraseerd. Parafraseren wilt zeggen dat er een stuk uit een andere bron wordt gebruikt maar deze in eigen woorden door de auteur wordt  geschreven.

hoe kan ik juist parafrase

Lees meer...