Plagiaat

Over plagiaat

In veel stukken tekst wordt geschreven over onderwerpen waar al eerder over is geschreven. In deze gevallen is het voor auteurs makkelijk om een stuk tekst of een beeld te gebruiken van een eerder gemaakt stuk. Veel auteurs doen dit dan ook. Dit externe stuk kan dienen ter ondersteuning van je eigen werk en is voor lezers een verificatie van de geldigheid van jouw publicatie.

Wanneer is er sprake van plagiaat

Tijdens het bekijken van een publicatie lijkt het niet eenvoudig om te bepalen wat plagiaat is. Namelijk een bron in een tekst valt onder plagiaat of auteursrechtschending wanneer de oorspronkelijke bron van het stuk niet wordt gegeven.  Echter is er nog een veel gemaakte fout, namelijk auteursrechtschending en plagiaat is niet hetzelfde. Plagiaat is niet direct auteursrechtschending, maar auteursrechtschending kan wel ook plagiaat zijn. Wanneer een persoon een stuk tekst gebruikt van een nog levende auteur en doet alsof hij dit zelf heeft geschreven, dan valt dit onder auteursrechtschending en plagiaat. Als er een stuk tekst wordt gebruikt van bijvoorbeeld een boek uit het jaar 1800, is zeker dat deze schrijver al is overleden. Wanneer de schrijver overleden is kunnen we niet meer spreken van auteursrecht, welke dus ook niet kan worden geschonden. In dit geval spreken we dus alleen van plagiaat.

Hoe is plagiaat te voorkomen

Het is eenvoudig om een stuk te kopiëren, maar bijna net zo eenvoudig is het om de bronvermelding erbij te zetten. De bronvermelding van een stuk bij het stuk zelf zetten of in de literatuurlijst voorkomt dat er wordt gesproken van plagiaat. Is de bron niet duidelijk dan kan er in geval van een website ook een url worden gegeven met de geraadpleegde datum erbij.

Artikelen

Copyright

Categorie: Plagiaat / 19-02-2014 14:01

Copyright, ook wel auteursrecht genoemd, staat voor het recht van de maker van een stuk. Zo een stuk kan veel dingen inhouden. Zo geeft het copyright bijvoorbeeld bescherming op literatuur, kunst, films, muziek, software, eigenlijk op bijna alles wat door een persoon is bedacht of gemaakt. Echter wanneer een werk of stuk wordt gemaakt door de

Lees meer...