Bronvermelding in word en open office

Geplaatst op: 19-02-2014

Een bronvermelding in een literatuurlijst zetten in de juist volgorde en op een bepaalde manier geordend kan vaak veel tijd en moeite kosten. Echter zijn er enkele programma's welke een vereenvoudigde manier aanbieden om een bronnenlijst te maken. Hieronder zullen wij bespreken hoe het moet in “word” en in “open office”.

Bronvermelding in word

In de word versies vanaf 2007, onderdeel van Microsoft Office, wordt de optie bronnenlijst aangeboden. Als eerst klik je boven in het menu op VERWIJZING. Hier komt dan de knop “citaat toevoegen” te staan. Als je op deze klikt kan je kiezen voor “nieuwe bron toevoegen..” waarop er een venster opent waarin alle gegevens van de bron kunnen worden ingevuld. Als je de gegevens hebt ingevuld en opgeslagen en je klikt nogmaals op de knop “citaat toevoegen” staat de zojuist opgeslagen bron hier tussen. Als je nu een bron aan een woord of zin wilt toevoegen dan selecteer je als eerst de desbetreffende zin. Vervolgens klik je op “citaat toevoegen” en selecteer je de juiste bron. Op deze manier voegt word automatisch de juiste bron aan de zin toe en maakt een literatuurlijst voor je aan. Deze literatuurlijst wordt op de door jouw geselecteerde volgorde geordend. Dit bespaart je dus een hele hoop tijd om alles zelf te ordenen. Zie voor meer informatie het magazine over msoffice.

bronvermelding in open office

Net als bij word kan ook in openoffice een literatuurlijst worden gemaakt. In stappen doe je dit als volgt. Je begint met het selecteren van een woord of zin waar je een bron aan wilt toevoegen. Vervolgens ga je in je menu naar invoegen. Uit het dropdownmenu onder invoegen ga je naar “inhoudsopgave en registers” en selecteer je “item literatuurlijst”. Hierop zal een nieuw venster openen waar je een bron kan selecteren en toevoegen aan je zin. Echter wanneer je nog een bron moet aanmaken klik je “nieuw”.  In het nieuwe venster kan je de gegevens invullen en deze opslaan als bron. Vervolgens kan je bij “item literatuurlijst” de zojuist aangemaakte bron selecteren.

Verschillende stijlen van literatuurlijst opbouw

Bronvermelding BIN normen

Opkomst van APA bronvermelding