Bronvermelding zonder auteur

Geplaatst op: 19-02-2014

Zoals je misschien al wel hebt gelezen is het van groot belang om altijd een bronvermelding te maken. Op deze manier kan de lezer de geldigheid van de site valideren. Daarnaast, wanneer dit niet gebeurt kan je worden beschuldigt van plagiaat. Echter het kan voorkomen dat er een bepaalde bron waarbij het niet duidelijk is wie de auteur is.

De bronvermelding

Als korte opfrissing zal hier nu nog een keer worden beschreven hoe een normale bronvermelding van een boek moet worden opgeschreven. Als eerst begint de vermelding met de achternaam van de Auteur. Als de bron in het Nederlands wordt geschreven komen tussenvoegsels niet voor de achternaam te staan, wat in het geval van een Belgische bronvermelding wel het geval is. De achternaam wordt opgevolgd door de initialen van de auteur. Vervolgens komt tussen haakjes het jaartal van uitgave te staan. Deze wordt gevolgd door de titel en als laatst de plaats van de uitgever.

Hoe schrijf ik een bronvermelding zonder auteur

Er zijn meerdere manieren hoe een bronvermelding zonder auteur kan worden opgenomen in de literatuurlijst van een publicatie. Wanneer de bron geen auteur heeft maar wel bekend is van welke verantwoordelijke organisatie het komt schrijf je deze op. Wanneer ook niet bekend is wat de verantwoordelijke organisatie van het stuk is schrijf je de titel van het stuk als eerst op. In de bronnenlijst wordt dan geordend op de eerste letter van de titel. Een gevonden bron zonder auteur kan van meerdere plekken worden gehaald; een artikel of een boek. In het geval dat een bron van een artikel komt dient de naam tussen aanhalingstekens te worden geschreven in de vermelding. Wanneer een bron uit een boek kom wordt de titel niet tussen aanhalingsteken geschreven maar cursief.  Op deze manier wordt er een duidelijk verschil gemaakt tussen beide.

Bronvermelding in word en open office

Social media citation guide

Bron vermelden bij afbeelding