Vermelding van diverse bronnen

Geplaatst op: 19-02-2014

Er zijn diverse bronnen die op een bepaalde manier vermeld dienen te worden. In dit artikel behandelen wij drie aparte bronnen die elk een eigen manier van bron vermelden vereisen. Allereerst vind je hier hoe je een cursus op de juiste manier kunt vermelden als bron, ook laten we je kennis maken met het vermelden van een hofdstuk in een boek en tenslotte laten we je zien hoe je audiovisuele bron correct kunt vermelden.

Bronvermelding van een cursus

Als je een bron van een cursus hebt gebruikt schrijf je dit op de volgende manier op. Je begint met de achternaam van de docent en schrijft hierachter de volledige voornaam op. Vervolgens de naam van de desbetreffende cursus. Hierna de plaats waar de cursus is gegeven en de organisatie van waar uit de cursus is gegeven. Dan het jaartal wanneer de cursus is gegeven en je eindigt met” – Cursus “ om duidelijk te maken dat de bron een cursus betreft.

Bronvermelding van een hoofdstuk

Het kan voorkomen dat er wordt verwezen naar een volledig hoofdstuk uit een boek. Als dit het geval is moet dat op de volgende manier worden omschreven. Als eerst schrijf je de achternaam op van de auteur gevolgd door zijn of haar initialen. Achter de initialen schrijf je tussen haakjes het jaar van uitgave. Vervolgens noem je de titel van het hoofdstuk, de titel van het boek en de paginanummers tussen haakjes op de volgende manier: (pp. **-**) waar de sterretjes de paginanummers moeten voorstellen. Je eindigt de vermelding met de plaats van uitgave en de naam van de uitgeverij.

Bronvermelding van een audiovisuele bron

Buiten de standaard geschreven bronnen kan het ook voorkomen dat er wordt verwezen naar een audio of film bestand. Bijvoorbeeld op websites als bijvoorbeeld laughingmatters.nl of spelwurm.nl met veel externe bronnen is dit een veel gebruikte methode. In deze gevallen zijn er meerdere manieren om dit op te schrijven. Wanneer het audio- of filmbestand op een website staan doe je dit op de volgende manier. Als eerst schrijf je de naam van het bestand op. Deze wordt gevolgd door de upload datum van het bestand. Na de upload datum noteer je de volledige URL naar het bestand, en je eindigt met de datum van raadpleging. In het geval dat de bron van een film afkomstig is welke niet op het internet staat noteer je deze als volgt. Als eerst schrijf je de naam van de regisseur op, waarbij de achternaam eerst en vervolgens de initialen. Hierna volgt de titel van de film met erachter “[film]”. Na dit noem je het land van uitgave en de uitgever. Je eindigt met het jaar van uitgave. Het kan ook voorkomen dat je een bron van een cd-rom haalt. Als dit het geval is noteer je dit op de volgende manier. Je begint met de naam van de cd met daarachter “[cd-rom]”. Vervolgens de plaats van uitgave. Nu schrijf je de uitgeverij en eindig je met het jaar van uitgave.

Parafraseren, wat en hoe?

Verschillende stijlen van bronvermelding

Bronvermelding in word en open office