Verschillende stijlen van bronvermelding

Geplaatst op: 19-02-2014

Er zijn verschillende soorten bronvermelding. De drie meest bekende stijlen van bronvermelding zijn de APA, Harvard en Vancouver bronvermelding.

APA methode bronvermelding

Deze regels zijn opgesteld door de American Psychological Association voor verwijzingen naar tijdschriften die zij uitgeven. Bij de APA methode wordt er kort aangegeven wat de bron is. Waar is het gevonden, wie is de auteur etc. Deze informatie is te vinden in een alfabetische literatuurlijst op het einde van een boek, hoofdstuk of werkstuk. Inmiddels wordt de APA norm op veel andere plaatsen gebruikt.

Vancouver methode bronvermelding

De Vancouver methode verwijst aan de hand van eindnoten volgens het principe:

Auteurs. Titel. Plaats: Uitgever; jaar van uitgave. Beginpagina-eindpagina. De literatuurlijst wordt opgebouwd aan de hand van alle unieke nummers die de eindnoten hebben.

Harvard methode bronvermelding

De Harvard methode van bronvermelding is de gemakkelijkste manier om te verwijzen naar een gebruikte bron. Er wordt simpelweg in de tekst tussen haakjes de schrijver en het jaartal van de publicatie opgenomen!

Welke bronvermelding methode kun je nu het beste kiezen?

Daar waar bronvermelding verplicht is, moet minimaal de Harvard methode gebruikt worden. Voor hogescholen en universiteiten is het verstandig om van te voren even na te gaan welke wijze van bronvermelding het meeste wordt gebruikt. Je kunt over de gewenste manier genoeg informatie vinden, waardoor het bijna niet meer mis kan gaan! Wanneer het onduidelijk is welke vorm je het beste kunt gebruiken, kun je het beste de APA norm aanhouden. Deze is namelijk het meest uitgebreid en zal dus altijd aan de verwachtingen voldoen. 

Vermelding van diverse bronnen

Copyright

Bronvermelding BIN normen